Acehin maanjäristys ja tsunami 26. joulukuuta 2004 olivat tämän vuosisadan suurin katastrofi - laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan. Tapahtuman jälkeen näytti siltä, että kaikkialla maailmassa tapahtui useita muita katastrofeja. Haavoittuvuuden korkea taso edellyttää, että meistä tulee kestävä kansakunta katastrofeja vastaan. Jokaisen maan on mobilisoitava voimavaransa ennakoidakseen tulevia tapahtumia, vähentääkseen uhreja ja mahdollisia menetyksiä ja palauttaakseen tehokkaasti katastrofin jälkeiset olosuhteet kansallisen kehityksen kestävyyden kannalta. Yksi keskeinen resurssi on katastrofitieteen ja -teknologian kapasiteetti.
Tieteen ja teknologian kapasiteetin hyödyntäminen katastrofiriskin vähentämisessä on myös Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (SFDR) 2015–2030 ja katastrofihallinnan lain 24/2007 mandaatti. Tieteen ja teknologian tarpeiden rooli vaihtelee uhan dynamiikan ymmärtämisestä, uhrien vähentämisestä, valmiuksien kehittämisestä politiikan muotoiluun. Tässä yhteydessä yliopistojen rooli tulee erittäin keskeiseksi. Lisäksi katastrofialttiilla alueilla yliopisto on tieteen ja teknologian kehittämisen ja soveltamisen keihäänkärki ja samalla synnyttää osaavia henkilöresursseja erilaisiin mahdollisiin uhkiin.
Yliopistona, johon vuoden 2004 tsunami vaikutti suoraan, Syiah Kuala University (Unsyiah) oli hyvin tietoinen roolistaan ja vastuustaan tuottaa tieteelliseen ja teknologiseen pohjaan perustuvia tieteellisiä ponnisteluja tulevien sukupolvien turvallisuuden vuoksi katastrofin uhalta. Lisäksi Acehilla on maailman kattavin jalanjälki katastrofien, erityisesti maanjäristyksen ja tsunamin, tutkimuksessa.
Syiah Kuala University on saanut Indonesian hallitukselta valtuudet isännöidä katastrofitutkimuksen maisteriohjelmaa (S2) ratkaistakseen tarpeet ja monimuotoisuuden sekä mahdollisen katastrofin uhan. Syiah Kuala University Disaster Masters Study Program (S2) on monialainen ohjelma, jota käytetään perustana suunniteltaessa strategioita tehokkaalle katastrofin arvioinnille, mukaan lukien katastrofien haittavaikutusten lieventäminen, katastrofeihin reagoiminen ja katastrofeista toipuminen.
Peräkkäiset katastrofitapahtumat vaativat asiantuntijoita, joilla on erityisosaamista katastrofinhallinnassa. Toistaiseksi tämä henkilöstö on imeytynyt useilta muilta asiaan liittyviltä aloilta, joten katastrofinhallinnan panostuksia ei voida odottaa maksimaalisesti. Tässä tapauksessa Syiah Kualan yliopiston katastrofitieteen maisteriohjelma (S2) on osaltaan lisännyt työntekijöiden osaamista katastrofialalla. Ohjelmasta valmistuneet ovat työskennelleet erilaisissa valtion ja yksityisissä katastrofien hallintaan liittyvissä virastoissa.
Valmistuneiden määrä on kuitenkin edelleen hyvin pienempi verrattuna katastrofiasiantuntijoiden kasvaviin tarpeisiin. Siksi Indonesian katastrofialan henkilöresurssien osaamisen lisääminen jatko-opintojen tasolle (eli maisterin tai tohtorin tutkintoon) on ehdottoman välttämätöntä.
Katastrofitieteen maisterin visio ja missio
Näkemys
Ryhdy innovatiiviseksi, itsenäiseksi ja johtavaksi Kaakkois-Aasian opinto-ohjelmaksi vuonna 2026 pyrkiessäsi vähentämään katastrofiriskiä koulutuksen, tutkimuksen ja yhteisöpalvelutoiminnan avulla.
Tehtävä
Tuottaa tieteen mestareita, joilla on potentiaalia monitieteisen katastrofinhallinnan alalla ja joilla on pitkäikäinen oppimisen näkemys.
Tuottaa laadukkaita ja kansallisesti ja kansainvälisesti julkaistuja katastrofialan tutkimustuotteita ja yhteisöpalveluita.
Yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotka tukevat valmistuneiden osaamisen parantamista ja resurssien saatavuutta.
Koulutustavoitteet
Tuottaa maisterit, joilla on pätevyyttä katastrofinhallinnan alalla.
Paranna hallituksen ja yhteisön valmiuksia ja osallistumista katastrofiriskin vähentämisen perusteella.
Tuottaa tutkijoita ja toimijoita katastrofialalle.
Tuottaa kansallisia ja kansainvälisiä katastrofitieteellisiä julkaisuja.