Keystone logo
Ruotsi

Opiskelu Hallita sisään Ruotsi 2024

Opiskelu paikassa Ruotsi

Ruotsi sijaitsee Pohjois-Euroopassa ja rajautuu Suomeen ja Norjaan sekä Itämereen ja Pohjanmereen. Ruotsi on tunnettu kirjallisuudesta, elokuvista, muodista ja toimivasta terveydenhuoltojärjestelmästään. Keskimääräinen elinajanodote on naisilla 83,5 vuotta ja miehillä 79,5 vuotta, mikä on maailman korkeimpien joukossa. Suurimmat teollisuudenalat ovat puu, rautamalmi, televiestintä, autot, ja lääkkeet.

Ilmasto Ruotsissa

Ruotsissa on suhteellisen leuto ilmasto. Tukholmassa tammikuun keskilämpötila on noin -3 ° C, ja heinäkuussa keskilämpötila on viileät 17 astetta. Vaikka Tukholmassa aurinko paistaa vain noin 6 tuntia tammikuussa, kesällä päivänvaloa riittää 18 tunniksi.

Kulttuuri

Ruotsin kulttuuri pyörii vuodenaikojen mukaisestai. Ruotsalaisten elämäntapa on hyvin aktiivinen, ja kesällä valoisat tunnit vietetään ulkona urheillen, ulkoilmateattereissa ja musiikkifestivaaleilla.Talven pimeät illat ajavat ihmiset sisäharrastusten kuten elokuvien pariin. Ruotsalaiset ovat myös kuuluisia kestävistä elämäntavoistaan, joissa painotetaan luomuruokaa, orgaanisia vaatteita, kierrätystä, jätehuoltoa ja energiansäästöä.

Elinkustannukset

Opiskelijan menot kuukaudessa (ilman lukukausimaksuja) ovat vähintään 7000 kruunua (noin 700 euroa), ja rahaa kuluu lähinnä ruokaan ja majoitukseen. Opiskelijan pitää osoittaa Ruotsin maahanmuuttovirastolle että heillä on riittävästi varoja asua Ruotsissa. Tällä hetkellä vaadittava kuukausittainen summa (10 kuukaudeksi vuodessa) on 7300 kruunua opiskelijalta, 3500 kruunua tämän puolisolta ja 2100 kruunua jokaiselta lapselta. Opiskelijat, jotka voivat osoittaa, että heille tarjotaan ilmainen majoitus, voivat saada vähennyksiä näihin summiin. Opiskelijat voivat käydä töissä opintojen ohessa.

Vaihda valuutta

Perus kuukausittaiset elinkustannukset

  • Vuokrataan yhteisessä asunnossa

    428
  • Osuus apuohjelmista

    30
  • Internet-liittymä

    28
  • Paikallinen kuljetus

    74

Esimerkki elämäntapakustannuksista

  • Pikaruokayhdistelmä

    8
  • Elokuvalippu

    13
  • Tuoppi paikallista olutta

    6

Tietoja Ruotsi

Korkeakoulutus Ruotsissa

Ruotsi on maailman huippuja korkeakoulutuksessa. Kolme ruotsalaista ylsi vuonna 2010 maailman 100 parhaan joukkoon Academic Ranking of World Universities -tutkimuksessa. Korkeakoulututkinnon voi suorittaa kolmella tasolla - kandidaatti, maisteri ja tohtori. Ruotsin valtio rahoittaa voin korkakoulutuksen kulut noin 80-prosenttisesti.

Miksi opiskella Ruotsissa?

Ruotsissa järjestetään noin 600 englanninkielistä maisteriohjelmaa, ja parhaillaan Ruotsissa opiskelee noin 30 000 kansainväistä opiskelijaa.

Ruotsin yliopistot kannustavat luovuuteen, oma-aloitteisuuteen ja itsenäiseen ajatteluun. Akateminen ympäristö on rento ja opiskelijoiden ja opettajien välit ovat vapaamuotoiset. Opiskelijat tekevät usein töitä pienryhmissä ja vähemmän ohjaajan opastuksessa. Lisäksi useat maisteriohjelmat tekevät yhteistyötä teollisuuden kanssa ja voivat sen ansiosta tarjota opiskelijoille tosimaailman kokemuksia akateemisten opintojen ohessa.

Yliopistot

Ruotsissa on 14 julkista yliopistoa ja 20 julkista ammattikorkeakoulua, sekä useita itsenäisiä laitoksia kuten Tukholman kauppakorkeakoulu. Usea oppilaitokset ovat erikoistuneita tiettyyn alaan, kuten Kuninkaallinen taideinstituutti ja Kuninkaallinen teknologiainstituutti.

Lukukausimaksut ja ohjelmien kestot

Ruotsin, Sveitsin ja EU / ETA-maiden kansalaiset sekä vaihto-opiskelijat eivät maksa lukukausimaksuja. Vuodesta 2011 Ruotsi on perinyt lukukausimaksuja muista maista tulevilta opiskelijoilta. Oppilaitokset määrittelevät itse lukukausimaksujen suuruuden ja ne vaihtelevat 80 000 kruunusta 140 000 kruunuun vuodessa. Taiteiden maisterin tutkinnon maksut voivat olla huomattavasti korkeampia.

Ruotsin hallitus on perustanut kaksi stipendiohjelmaa taloudellista tukea tarvitseville opiskelijoille. Toinen niistä on tarkoitettu kehittyvistä maista tuleville opiskelijoille, ja sen stipendit kattavat sekä lukukausimaksut että elinkustannukset. Toinen stipendi on EU/ETA-maista tuleville opiskelijoille ja se kattaa vain lukukausimaksut.

Vuoden päätoiminen opiskelu vastaa 60 opintopistettä, ja pisteet ovat vertailukelpoisia European Credit Transfer Systemin (ECTS) kanssa. Maisterin tutkinnon voi suorittaa kahdella tavalla:

1. "Masterexamen", joka vaatii kaksi vuotta ja 120 opintopistettä; tutkinnon voi suorittaa vain tutkimusyliopistoissa ja -insitituuteissa.
2. "Magisterexamen", joka vaatii vain vuoden ja 60 opintopistettä; tutkinnon voi suorittaa kaikista korkeakouluissa.

Ohjelman pituus riippuu akateemisesta alasta ja oppilaitoksesta, jossa tutkinto suoritetaan.

Lukuvuosi

Lukuvuosi koostuu kahdesta lukukaudesta, joista kumpikin kestää voin 20 viikkoa. Syyslukukausi kestää elokuusta tammikuun puoliväliin ja kevätlukukausi tammikuun puolivälistä kesäkuuhun.

Jatkoopintovaihtoehdot

Yritykset arvostavat innovatiivista ajattelua, käytännön kokemusta ja ryhmätyötaitoja, ja ruotsalaisista oppilaitoksesta valmistuneilla on näitä kaikkia. Kansainväliset opiskelijat ovat tervetulleita jäämään Ruotsiin valmistuttuaan jos he työllistyvät, erityisesti työvoimapula-aloille kuten tekniselle alalle ja laskentatoimeen.

Viisumivaatimukset

Useimmat EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat, jotka aikovat viipyä maassa yli 3 kuukautta, tarkitsevat oleskeluluvan ennen Ruotsiin saapumistaan. Oleskelulupa maksaa 1000 kruunua eikä summaa palauteta. Opiskelijat eivät voi hakea lupaa ennen kuin heidät on hyväksytty kokopäiväisiksi opiskelijoiksi ja ovat maksaneet ensimmäisen lukukauden. Alle kolmen kuukauden opiskeluihin pelkkä viisumi riittää. Tarkat vaatimukset vaihtelevat maittain.

Muut kuin pohjoismaalaiset EU/ETA-maiden kansalaiset voivatoleskella Ruotsissa yli kolme kuukautta ilman oleskelulupaa, mutta heidän on ilmoittauduttava maahanmuuttovirastossa kolmen kuukauden sisällä maahan tulostaan ja osoitettava korkeakouluopintonsa, sairasusvakuutus ja elinkustannukset.

Sairausvakuutus

Pohjoismaiden, EU / ETA-maiden ja Sveitsin kansaliset tulee hakea kotimaassaan Eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Ruotsilla on myös kahdenvälisiä sairausetuja joidenkin maiden kanssa, eli opiskelijoiden kannattaa ottaa selvää ovatko he oikeutettuja näihin ennen kuin hakevat muita vakuutuksia.

Muiden maiden kansalaiset ovat oikeutettuja ruotsalaiseen terveydenhoitoon, jos he opiskelevat maassa yli vuoden. Tämä etu ei ole automaattinen: opiskelijoiden tulee ilmoittautua paikalliseen verotoimistoon ja etuuden saaminen voi kestää useita kuukausia. Alle vuoden maassa oleskelevien tulee hankkia itse oma sairausvakuutuksensa. Useilla yliopistoilla on edullisia vakuutuksia opiskelijoilleen.

Vinkkejä

Niiden kansainvälisten opiskelijoiden, joiden tulee hankkia oleskelulupa, kannattaa aloittaa hakuprosessi hyvissä ajoin, sillä se voi viedä hyvän aikaa. K

Vaikka Ruotsi on EU:n jäsen, maan valuutta on edelleen kruunu (SEK). Suuret luottokortit (Visa, MasterCard ja Eurocard) käyvät kaikkialla.

Viisumivaatimukset

  1. Lyhytaikainen viisumi - jos tulet Ruotsiin alle kolmeksi kuukaudeksi.
  2. Pitkäaikaisen oleskelun viisumin tyyppi D (oleskelulupa opiskelua varten) - jos aiot oleskella Ruotsissa yli kolme kuukautta.

Millaisen Visan tarvitset?

Visan nimi

Lyhytaikainen viisumi; Pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitettu viisumi, tyyppi D

Hinta ja valuutta

SEK 1000

Opiskelijaviisumin hakemusmaksu on tällä hetkellä 1000 SEK.

Kuka voi hakea viisumia?

EU/ETA/Pohjoismaiden kansalaiset voivat asua ja opiskella Ruotsissa ilman oleskelulupaa tai viisumia.

Sveitsin kansalaisten on haettava viisumia, jos heidän opiskelunsa kestää yli kolme kuukautta. He voivat kuitenkin aloittaa opintonsa heti Ruotsiin saapumisen jälkeen tai hakea ennen yliopistoon pääsyn ilmoittamista.

Opiskelijat, jotka ovat EU: n tai ETA: n ulkopuolisten maiden kansalaisia ja haluavat opiskella Ruotsissa, tarvitsevat opiskelijaviisumin tai oleskeluluvan. Jos aiot oleskella Ruotsissa alle kolme kuukautta, tarvitset viisumin, jos et ole jonkin sellaisen maan kansalainen, joka on vapautettu viisumivaatimuksesta Ruotsissa. Jos opintosi kestää yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan päästäksesi Ruotsiin ja opiskellaksesi siellä.

Oleskeluluvan saaminen edellyttää, että sinut on hyväksytty kokopäiväisiin opintoihin ohjelmassa tai kurssilla, joka edellyttää läsnäoloa yliopistossa tai korkeakoulussa.

Missä voit tehdä hakemuksen?

Online / Ruotsin suurlähetystö tai konsulaatti

Kun olet suorittanut viisumihakemusprosessin verkossa, sinun on varattava aika Ruotsin suurlähetystöön tai konsulaattiin haastattelua varten, valokuvattava ja otettava sormenjäljet sekä vastaanotettava oleskelulupakorttisi.

Verkkosivusto:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Kuinka tehdä hakemus?

Opiskelijan oleskeluluvan hakeminen edellyttää:

  • Maksa ensimmäinen lukukausimaksueräsi.
  • Valmistele tositteet. Tämä sisältää kopiot passistasi ja pääsykirjeestäsi sekä todisteen siitä, että pystyt elättämään itsesi taloudellisesti opiskelija-aikanasi Ruotsissa. Jos oleskelet Ruotsissa alle vuoden, tarvitset myös todistuksen kattavasta sairausvakuutuksesta.
  • Lähetä sähköinen hakemus.
  • Maksa hakemusmaksu.

Löydät täydellisen yleiskatsauksen tarvittavista asiakirjoista täältä: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Milloin kannattaa hakea?

Koska oleskelulupien hakuprosessi voi olla pitkä, sinun kannattaa hakea heti, kun olet saanut maahanpääsyilmoituksen. Opiskelijan oleskeluluvan nykyinen odotusaika on kolme kuukautta tai enemmän, joten muista jättää hakemuksesi mahdollisimman pian ensimmäisen lukuvuosimaksuerän maksamisen jälkeen. Paperinen hakemus kestää paljon kauemmin kuin sähköinen hakemus, joten hae verkossa, jos mahdollista.

Viisumit ja oleskeluluvat kansainvälisille opiskelijoille Ruotsissa riippuvat opintojaksosi kestosta.

Käsittelyaika

3 Months

Työmahdollisuudet

EU:n kansalaisena sinulla on oikeus työskennellä Ruotsissa ilman työlupaa.

EU:n/ETA:n ulkopuoliset kansalaiset tarvitsevat työluvan. Ruotsissa toimiva työnantaja hakee työlupaa puolestasi.

Voit työskennellä ilman tuntirajoituksia, mutta sinua kehotetaan olemaan laiminlyömättä opintojasi. Sinun on todistettava, että olet edistynyt opinnoissasi, ja osoitettava tyydyttäviä akateemisia tuloksia.

Tuntia viikossa

0

Miksi tarvitset tämän tyyppisen viisumin?

Viisumihakemuksesi voidaan hylätä, jos et pysty osoittamaan todisteita vaadituista varoista tai jos toimitat virheellisiä tai puutteellisia asiakirjoja.