Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Johdanto

"Opintojeni alusta lähtien otin periaatteekseni, että aina kun löydän oikeamman mielipiteen, hylkään heti oman, vähemmän oikean mielipiteeni ja otan iloiten vastaan mielipiteen, joka on perustellumpi, tietäen, että kaikki, mitä tiedämme, on vain äärettömän pieni fragmentti siitä, mitä emme tiedä."

Jan Hus, filosofi ja kirkon uudistaja, humanistisen tiedekunnan alumni

Kaarlen yliopiston humanistinen tiedekunta on tällä hetkellä yksi Keski-Euroopan suurimmista ja tärkeimmistä taiteiden ja humanististen tieteiden tutkimus- ja koulutuslaitoksista. Tiedekunnan perusti vuonna 1348 Tšekin kuningas ja myöhemmin Pyhän Rooman keisari Kaarle IV, joka perusti sen yhdeksi Prahan yliopiston neljästä tiedekunnasta, joka myöhemmin nimettiin hänen mukaansa Kaarlen yliopisto - Keski -Euroopan vanhin yliopisto Ranskan itäpuolella ja Alppien pohjoispuolella. Siitä lähtien, kun se on ollut Tšekin maiden henkinen keskus: tiedekunnan alumnit, heidän tekonsa ja ideansa, ovat muokanneet Tšekin yhteiskuntaa ja kulttuuria, ja Tšekin historian ratkaisevina hetkinä humanistinen tiedekunta on aina ollut tapahtumien ytimessä.

Tiesitkö, että...

... Egyptin tutkimuksen laitos on työskennellyt Egyptissä viimeiset viisikymmentä vuotta ja tehnyt merkittäviä löytöjä? Heidän löytönsä tuntemattoman Egyptin kuningattaren haudasta Abusirissa syksyllä 2014 äänestettiin yhdeksi 10 suurimmasta arkeologisesta löydöstä vuonna 2014.

... vuonna 2014 professori Tomáš Halíkille myönnettiin arvostettu Templeton-palkinto, joka myönnettiin ihmisille, jotka "antoivat poikkeuksellisen panoksen elämän hengellisen ulottuvuuden vahvistamiseen"?

... Professori Martin Hilský käänsi William Shakespearen teokset kokonaisuudessaan tšekiksi?

Historia

Humanistinen tiedekunta perustettiin yhdeksi Kaarlen yliopiston - Keski -Euroopan vanhimman korkeakoulun - neljästä alkuperäisestä tiedekunnasta säätiön peruskirjan numerolla 7. huhtikuuta 1348. Kaarle IV, pyrkiessään valtio- ja dynastiseen politiikkaansa, pyrki perustamaan Böömin kuningaskunnan Pyhän Rooman valtakunnan keskukseksi. Hänen suunnitelmansa oli keskittää tutkijoita kotimaasta ja ulkomailta Prahaan, josta tuli hänen asuinkaupunkinsa, ja siten vahvistaa hänen valtansa perustaa. Ennen hussiittia kaksi kolmasosaa kaikista yliopiston opiskelijoista oli taiteellisen tiedekunnan opiskelijoita, joissa he hankkivat tarvittavat tiedot voidakseen opiskella kolmessa muussa tiedekunnassa (teologia, lääketiede, oikeustiede). Yksi tiedekunnan etuoikeuksista oli oikeus myöntää maisterin ja tohtorin tutkintoja, jotka oikeuttivat niiden haltijat opettamaan missä tahansa eurooppalaisessa yliopistossa.

Hussilaisten sotia seuranneiden kahden vuosisadan aikana vapaiden taiteiden tiedekunta oli koko yliopiston sydän. Seitsemännentoista vuosisadan jälkeen sitä kutsuttiin filosofiseksi tiedekunnaksi. Alusta alkaen yhdeksännentoista vuosisadan puoliväliin asti se toimi tiedekuntana, jonka ohjelma oli suunniteltu tarjoamaan valmistelevaa korkeakoulutusta muiden tiedekuntien tuleville opiskelijoille. Kahdeksastoista-luvulta lähtien akateemisten tieteenalojen määrä alkoi kasvaa: filosofian lisäksi oli mahdollista opiskella estetiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, luonnontieteitä, tekniikkaa, taloustiedettä, koulutusta ja historiaa. Yhdeksännellätoista vuosisadalla itämaisten tutkimusten, arkeologian ja uskonnollisten tutkimusten lisäksi filologian alalla tapahtui merkittävää kehitystä, ja tšekin, italian, ranskan, englannin ja heprean tutkinnot otettiin käyttöön. Vuosien 1849–1850 uudistusten jälkeen tiedekunta vapautettiin propaedeuottisesta toiminnastaan ja sai tasavertaisen muiden tiedekuntien kanssa. Vuonna 1897 naiset saivat opiskella filosofisessa tiedekunnassa.

Tiedekunta säilytti merkityksensä Tšekin maissa myös sen jälkeen, kun Prahan yliopisto jaettiin tšekkiläiseen ja saksalaiseen osaan vuonna 1882. Niin sanotun ensimmäisen Tšekkoslovakian tasavallan aikana (1918–1938) yliopiston elämää muokkasivat erityisesti luonnontieteellisen tiedekunnan irtautuminen vuonna 1920 ja uuden rakennuksen hankkiminen Vltavan penkereeltä - se, josta löydät edelleen suurimman osan osastoista ja luentosaleista. Tiedekunnan sulkemista natsimiehityksen vuoksi vuonna 1939 seurasi sekä opettajien että opiskelijoiden julma vaino. Tuottavat, innostuneet vuodet toisen maailmansodan päättymisen jälkeen päättyivät väkivaltaisesti vuonna 1948 kommunistisen vallankaappauksen ja seuraavien neljänkymmenen vuoden kommunistisen hallinnon myötä. Kymmenien erinomaisten opettajien pakotettu lähtö ja marxilais-leniniläisten aiheiden käyttöönotto johtivat tutkimuksen ja opetuksen nopeaan vähenemiseen. Toiveet laajasta yhteiskunnallisesta muutoksesta 1960-luvun lopulla, niin sanotussa "Prahan keväässä", jonka aikana tiedekunta alkoi kutsua takaisin tuon ajan merkittäviä persoonallisuuksia, kuten filosofi Jan Patočka, murskattiin Neuvostoliiton hyökkäyksessä elokuussa 1968. Tammikuussa 1969 tiedekunnan opiskelija Jan Palach teki itsemurhan polttoitsemurhalla poliittisessa mielenosoituksessa. Aukio, jossa päärakennus sijaitsee, ja humanistisen tiedekunnan keskuskirjasto kantavat hänen nimeään. Kommunistisen hallinnon kaatumisen ja sen vaarantuneiden seuraajien lähdön jälkeen vuonna 1989 tiedekunta vakiinnutti jälleen asemansa yhtenä humanististen tieteiden arvostetuimmista instituutioista sekä Tšekin tasavallassa että Keski-Euroopassa.

Kampuksen ominaisuudet

  Pääsymaksut

  Apurahat ja rahoitus

  Sijainnit

  • Prague

   Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

  Ohjelmat

  Kysymyksiä