České Budějovicessa sijaitsevan Etelä-Böömin yliopiston kalatalouden ja vesiensuojelun tiedekunta on Euroopan kattavin tiedekunta, jolla on kalatalouden ja vesiensuojelun kandidaatti-, maisteri- ja tohtoriopintoja, tutkimus- ja soveltavaa tutkimusta, habilitaatioita ja professuuria. Tiedekunnalla on kokeelliset tilat vesiviljelyn, hydrobiologian, kalatautien, lisääntymisen, genetiikan, kala- ja rapukasvatuksen, ympäristökemian, analyyttisen kemian ja toksikologian tutkimiseen ja tutkimiseen sekä ainutlaatuinen kalatalouskirjasto.
Tiedekunnan tehtävä
Kalatalouden ja vesiensuojelun tiedekunta toimii tieteellisen, koulutuksellisen ja palvelutoiminnan keskuksena kalastuksen ja vesiensuojelun alalla tietyillä aloilla:
- saavutetun tietämyksen säilyttäminen ja laajentaminen sekä tieteellisen, tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja muun toiminnan kehittäminen.
- Asianmukaisen ammattipätevyyden hankkiminen ja valmistautuminen tutkimukseen.
- jatkokoulutuksen tarjoaminen ja siten osallistuminen elinikäiseen oppimiseen.
- Aktiivinen osallistuminen julkiseen keskusteluun kansalaisyhteiskunnan rakentamiseksi ja nuorten valmentamiseksi elämään yhteiskunnassa
- Osallistutaan kehitykseen kansallisella ja alueellisella tasolla ja tehdään yhteistyötä julkishallinnon, paikallisviranomaisten ja yritysten kanssa.
- Kansainvälisen ja erityisesti eurooppalaisen yhteistyön kehittäminen ja yhteisten hankkeiden edistäminen ulkomaisten laitosten kanssa sekä akateemisen henkilöstön ja opiskelijoiden liikkuvuus.
Tiedekunnan visio
Tiedekunnan integroidussa tutkimusohjelmassa haluamme ymmärtää makean veden ekosysteemeissä meneillään olevia prosesseja ja niiden merkitystä biologisen monimuotoisuuden säilyttämisen, vesiympäristön suojelun mutta myös elämän ja ihmisen toiminnan kannalta tärkeiden vesivarojen suojelun kannalta.
Koska olemme ainoa tämäntyyppinen tiedekunta Tšekin tasavallassa ja ainutlaatuinen Keski-Euroopassa, haluamme olla nykyaikainen, avoin ja dynaamisesti kehittyvä ympäröivän maailman mukaisesti.
Sisäisesti vakiintuneena, vakaana ja taloudellisesti terveenä tiedekuntana, jota yhdistää sen sisäinen kulttuuri, tiedekunta aikoo edelleen edistää luovaa akateemista ympäristöä, jossa tutkijat laajentavat inhimillisen tietämyksen rajoja siirtämällä henkistä rikkauttaan opiskelijoille ja kouluttamalla heitä korkeasti koulutetuiksi ammattilaisiksi kalastuksen ja vesiensuojelun alalla.
Tiedekunnan tavoitteet
Tieteellisen ja tutkimuksellisen huippuosaamisen saavuttaminen makean veden kalastuksen ja vesiensuojelun alalla. Tukea (motivoida) julkaisemista arvostetuissa lehdissä, jotka on luokiteltu CIL:ssä WOS:n alojen mukaan Tuottaa sovellettuja tuloksia, kuten patentteja, lisenssejä ja sopimustutkimusta. Edistetään eurooppalaisten hankkeiden tulevia päätutkijoita (koordinaattoreita).
Kalastuksen ja vesiensuojelun alan asiantuntijoiden ja sosiaalisesti erinomaisten tutkinnon suorittaneiden henkilöiden kouluttaminen, joilla on kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkinnot ja joita voidaan soveltaa työmarkkinoilla.
- Koulutus kandidaatin ja maisterin tutkinnossa - kasvattaa itsenäisiä ja korkeasti koulutettuja kalastajia ja vesiympäristöasiantuntijoita, jotka kykenevät päättämään ja johtamaan, kehittämään kalastusta, vesiviljelyä ja ympäristön pitkäaikaista ja kestävää hyödyntämistä käytännössä, valtionhallinnossa ja itsehallinnossa sekä tieteessä, tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa Tšekissä, Euroopassa ja koko maailmassa.
- tohtorikoulutus - kouluttaa tulevia tutkijasukupolvia, jotka pystyvät ratkaisemaan ongelmia ja haasteita kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseksi sekä vesiympäristön pitkäaikaiseksi ja kestäväksi hyödyntämiseksi Tšekin tasavallassa, Euroopassa ja koko maailmassa.
- Elinikäinen oppiminen - parannetaan Tšekin tasavallan ja EU:n asiantuntijoiden tietämystä kalastuksen ja vesiviljelyn innovaatioista sekä ympäristön kestävän käytön tarpeesta.
Vähintään 10 prosentin kannattavuuden saavuttaminen tiedekunnan palvelu- ja kaupan alalla (enää ei tueta toimintoja, joilla ei ole lisäarvoa). Erityisen ja kohdennetun sopimustutkimuksen ja muun kaupallisen toiminnan harjoittaminen osaamisalueilla (perspektiiviset tutkimusalat), erityisesti analyyttinen kemia, toksikologia, kalanjalostus, kalatuotteiden myynti ja elinikäinen oppiminen. Keskitytään lisensointiin ja patentointiin.
Tiedekunnan asiakkaat
Tutkimuksemme kohdeasiakkaana on yhteiskunta, jolla on selkeästi tunnistettu tarve uudelle tiedolle ja lehdissä ja tieteellisissä luennoissa julkaistaville tuloksille. Lisäksi tähtäämme tiettyihin tahoihin, kuten kansainvälisiin tutkimuslaitoksiin maailmassa ja EU:ssa. On myös muistettava tšekkiläisten virastojen, kuten Gallin, TAtR:n (National and Technological Grant Agency), maatalousministeriön, ympäristöministeriön, aluetoimistojen jne. vaatimukset. Lisäksi keskitymme asiakkaisiin, jotka tiedustelevat pätevää sopimustutkimusta ja asiantuntemusta vesiviljelyn alalla, kuten kansalliset vesihallintovirastot, Tšekin kalankasvattajayhdistys, kalanviljelylaitokset ja muut asiaan liittyvät tahot Tšekissä ja maailmalla.
Bachelor-opintojemme kohdeasiakkaita ovat tšekkiläiset opiskelijat. Maisteri- ja erityisesti tohtoriopinnoissa kohderyhmämme ovat tšekkiläisten opiskelijoiden lisäksi ulkomaalaiset opiskelijat. Elinikäisessä oppimisessa kohderyhmämme on laaja yleisö, niin maallikot kuin ammattilaisetkin, lapsista senioreihin.
Se koskee ulkopuolisia asiakkaita, jotka vaativat erikoistuneita palveluja, kuten tuotteita, kaloja ja päteviä palveluja vesiviljelyn ja vesiensuojelun alalla (vesien analysointi, kalatuotteiden ominaisuuksien mukauttaminen, erityisten kalanjalostusmenetelmien kehittäminen jne.). Lisäarvopalvelujen (tilaustyönä tehtävät sopimustutkimukset) ostajia ovat valtion vesihallintoyksiköt (provide), Tšekin kalanviljelijäyhdistys, kalanviljelylaitokset sekä yksiköt Tšekin tasavallassa ja muualla maailmassa. Lisäksi tiedekunnan ja yliopiston sisäisiä asiakkaita ovat myös tiedekunnan ja yliopiston edustajat, jotka vaativat palveluja omien toimintojensa puitteissa.