Keystone logo
Linköping University

Linköping University

Linköping University

Johdanto

Haluatko tietää, millaista on opiskella LiU: ssa? Liity mukaan keskustelemaan siitä, millaista on elää ja opiskella kampuksillamme Ruotsissa. Tarjoamme ilmaisia webinaareja ja äänitteitä sekä potentiaalisille että hyväksytyille tutkinto-opiskelijoille ympäri vuoden. Käy Tapaa meidät -sivullamme.

Linköping University

Linköping University ei koskaan lepää laakereillaan.

Linköping University (LiU) tekee läheisessä yhteistyössä yritysmaailman ja yhteiskunnan kanssa maailman johtavaa, rajanylittävää tutkimusta muun muassa materiaalitieteen, IT: n ja kuulon aloilla. Samassa hengessä yliopisto tarjoaa monia innovatiivisia koulutusohjelmia, joista monilla on selkeä ammatillinen painopiste ja jotka johtavat esimerkiksi lääkärien, opettajien, taloustieteilijöiden ja insinöörien pätevyyteen.

Yliopistossa on 32 000 opiskelijaa ja 4000 työntekijää neljällä kampuksella. Etsimme yhdessä vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin, joita tänään kohtaamme. Opiskelijamme ovat työmarkkinoiden halutuimpia, ja kansainväliset sijoitukset antavat LiU: lle jatkuvasti johtavan globaalin yliopiston.

LiU saavutti yliopisto-aseman vuonna 1975, ja innovaatiot ovat ainoa perinteemme.

Linköping University historia

Vuonna 1975 Ruotsin kuudes yliopisto perustettiin Linköpingiin. Sittemmin Linköping University (LiU) on kasvanut huomattavasti, laajentuen Norrköpingiin ja Tukholmaan.

Linköping on ollut tärkeä oppimiskeskus keskiajalta lähtien, jolloin Linköpingin katedraali tarjosi kouluun, jolla on laajat kansainväliset yhteydet, ja omalle opiskelijahuoneelleen Pariisissa. Vuonna 1627 katedraalikoulusta tuli Ruotsin kolmas lukio, ja vuonna 1843 aloitti toimintansa peruskoulun opettajien yliopisto. Norrköpingissä perustettiin vuonna 1902 Fröbel-instituutti - Ruotsin ensimmäinen esiopetuksen opettajien koulutuslaitos.

Yliopistosta yliopistoon

Se, josta myöhemmin tulee Linköping University alkoi muotoutua 1960-luvun puolivälissä. Ruotsin korkea-asteen koulutus laajeni, ja vuonna 1965 Ruotsin parlamentti päätti perustaa Tukholman yliopiston sivukonttorin yhdessä tekniikan ja lääketieteen korkeakoulun Linköpingiin.

Syksyllä 1967 Tukholman yliopiston sivukonttori muutti tiloihin Linköpingin keskustassa. Siellä ensimmäiset opiskelijat voivat osallistua humanististen, yhteiskuntatieteiden ja luonnontieteiden kursseille. Kaksi vuotta myöhemmin tekniikan ja lääketieteen yksiköt käynnistyivät.

Vuonna 1970 koulutus ja tutkimus alkoivat siirtyä äskettäin rakennettuun Campus Vallaan, lyhyen matkan päässä kaupungin keskustasta. Rakennukset A ja B valmistuivat ensimmäisenä. Samana vuonna eri osat yhdistettiin muodostamaan Linköping University College, mukaan lukien tekniikan, lääketieteen ja taiteiden sekä tieteiden tiedekunnat.

Uusi yliopistoopisto tarjosi ensimmäisenä Ruotsissa teollisuustekniikan ja johtamisen sekä sovelletun fysiikan ja sähkötekniikan opintoja, molemmat alkavat vuonna 1969. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 1975, Linköping University käynnisti Ruotsin ensimmäisen tietotekniikan ja tekniikan ohjelman.

1975 oli myös vuosi, jolloin Linköping University Collegesta tuli Linköping University , Ruotsin kuudes yliopisto. Vuoden 1977 Ruotsin korkeakoulujärjestelmän uudistuksen mukaisesti myös opettajien koulutus siirrettiin Linköping University .

Tieteidenvälinen tutkimus ja ongelmaperusteinen oppiminen

Linköping University on aina työskennellyt innovaatioiden kanssa koulutuksessa ja tutkimuksessa. Vuonna 1980 vastikään perustettu teemaopintojen laitos käytti uutta lähestymistapaa Ruotsissa. Tutkimus järjestettiin poikkitieteellisissä aiheissa, kuten teknologia ja sosiaaliset muutokset tai vesi- ja ympäristöopinnot. Tutkijat työskentelivät yli rajojen monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseksi. LiU aloitti myös ensimmäisenä Ruotsissa tutkinnon suorittaneet tutkijakoulut eri aiheille. Malli levisi myöhemmin muihin yliopiston osiin ja siitä tuli kansallinen menestys.

Uusi, vuonna 1986 perustettu terveystieteiden tiedekunta (Hälsouniversitetet) yhdisti valtion ja alueen rahoittaman koulutuksen. Se esitteli radikaalisti muuttuneen metodologian, koska se käytti Ruotsissa ensimmäisenä ongelmaperusteista oppimista, PBL. Myöhemmin LiU: sta tuli ensimmäinen yliopisto maailmassa, joka sallii erilaisten terveystieteiden ohjelmien opiskelijoiden hoitaa todellisia potilaita opiskelijoiden johtamassa koulutusosastossa.

Laajennus Norrköpingiin ja Tukholmaan

Merkittävä virstanpylväs yliopiston historiassa oli Campus Norrköpingin avaaminen 1997. Jotkut ohjelmat olivat aiemmin toimineet Norrköpingistä, mutta opiskelijoiden määrä kasvoi nyt voimakkaasti hallituksen pyrkimysten mukaisesti laajentaa korkea-asteen koulutusta. Entisen teollisuusalueen historialliset tehtaat olivat jälleen täynnä elämää, koska ne olivat täynnä luokkahuoneita, laboratorioita, kahviloita, kirjastoa ja tietysti opiskelijoita.

Linköping University laajeni myös Tukholmaan, kun hyvämaineinen Carl Malmstenin huonekalukoulu etsi yhteistyökumppania akateemiselta sektorilta. Malmstenin huonekalusuunnittelu- ja käsityöohjelmista tuli osa LiU: ta vuonna 2000. Lähes 60 vuoden ajan Södermalmilla Tukholman keskustassa Malmstens muutti uusiin tiloihin Lidingön saarelle syksyllä 2009. LiU sai neljännen kampuksensa.

Buro Millennial / Pexels

122631_pexels-photo-1438072.jpeg

LiU numeroina

Tärkeitä Linköping University lukuja.

koulutus

 • 32 000 opiskelijaa (kokopäiväiset vastaavat 17 907)
 • 21 400 Campus Vallassa
 • 5500 kampuksella Norrköping
 • 3 900 yliopistollisen sairaalan kampuksella (Yhdysvallat)
 • 2100 etäopiskelijaa ja opiskelijaa muualla, mukaan lukien Campus Lidingö

(Jotkut opiskelijat osallistuvat kursseille useammalla kuin yhdellä kampuksella.)

 • 120 opinto-ohjelmaa, joista 27 ovat kansainvälisiä englanninkielisiä ohjelmia
 • 550 yksiainekurssia
 • Vaihtosopimukset 400 yliopiston kanssa 50 maassa
 • 2400 kansainvälistä opiskelijaa
 • 2200 ensimmäisen syklin astetta
 • 2700 toisen syklin astetta

Tutkimus ja tieteellinen koulutus

 • 300 professoria
 • 1200 jatko-opiskelijaa
 • 40 lisensiaatin tutkintoa
 • 140 tohtorin tutkintoa

henkilöstö

 • 4000 työntekijää (kokopäiväiset vastaavat 3 156)

Kampuksen ominaisuudet

  Sijainnit

  • Linköping

   Linköping University, , Linköping

  • Norrköping

   Bredgatan 33, 602 21 Norrköping, , Norrköping

   • Linköping

    9HWF+26 Linköping, , Linköping

    • Linköping

     CJ3C+CV Linköping, , Linköping

     • Lidingö

      942V+89 Lidingö, , Lidingö

      • Linköping

       Linköping, Ruotsi

       Kysymyksiä