Norwegian University of Life Sciences NMBU
Johdanto
NMBU: n tutkimus- ja opinto-ohjelmat antavat ihmisille kaikkialla maailmassa mahdollisuuden vastata suuriin, maailmanlaajuisiin haasteisiin, jotka liittyvät ympäristöön, kestävään kehitykseen, ihmisten ja eläinten terveyden parantamiseen, uusiutuviin energialähteisiin, elintarviketuotantoon sekä maa- ja resurssienhallintaan.
Kampus Ås
Kampuksella Ås on Norjan suurin monitieteinen akateeminen ympäristö biotieteissä.
Norjan biotieteiden yliopisto (NMBU) koostuu seitsemästä tiedekunnasta, joista kuusi sijaitsee Campus Åsissa ja yksi osittain Campus Adamstuenissa (vuoteen 2019 asti):
- Biotieteet
- Kemia, biotekniikka ja elintarviketiede
- Ympäristötieteet ja luonnonvarojen hallinta
- Maisema ja yhteiskunta
- Kauppakorkeakoulu
- Tiede ja teknologia
- Eläinlääketiede
Uusi eläinlääketieteen tutkimus- ja opetusrakennus avataan vuonna 2020, jolloin kaikki seitsemän NMBU: n tiedekuntaa yhdistetään sitten Åsiin. Norjan eläinlääkintälaitos muuttaa samaan aikaan Campus Åsiin.
Campus Åsilla on myös yksi Norjan kauneimmista puistoista, jossa on useita historiallisia rakennuksia, sekä Ås Farm, jossa tutkitaan ja opetetaan perinteistä karjaa.
Kampus Ås kattaa yhteensä 600 hehtaaria Åsin kunnassa.
Kaksi muuta suurta instituutiota sijaitsevat myös NMBU: n kanssa Campus Ås: Norjan elintarvike-, kalastus- ja vesiviljelytutkimusinstituutin (Nofima) ja Norjan biotaloustutkimuslaitoksen (NIBIO) keskeiset osat.
Campus Adamstuen
Campus Adamstuenissa on eläinlääketieteellinen tiedekunta. Tiedekunta on Norjan ainoa korkeakoulu eläinlääkäreille, joilla on pätevyys kahdella erillisellä akateemisella alalla: eläinlääketiede ja kansanterveys.
Eläinlääketiede käsittelee eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Keskeisiä alueita ovat tieto sairauksista, diagnostiikasta ja hoidosta. Kenttä sisältää sekä tuotantoeläimiä, mukaan lukien viljellyt kalat, että seuraeläimiä.
Eläinlääketieteellinen kansanterveys koskee kaikkia taudin leviämisen estämisen näkökohtia eläimistä ihmisiin, ja se on ala, jonka kysyntä kasvaa.
1. tammikuuta 2014 Norjan eläinlääketieteellinen korkeakoulu (NVH) ja biotieteiden yliopisto (UMB) yhdistettiin Norjan biotieteelliseksi yliopistoksi (NMBU), joka yhdisti tutkimuksen ja opetuksen koko biologisesta tuotantoketjusta sateenvarjo.
Eläinlääketieteellinen tiedekunta koostuu neljästä osastosta Campus Adamstuenissa:
- Perustieteet ja vesilääketiede (Basam)
- Elintarviketurvallisuus- ja tartuntabiologia (Matinf)
- Tuotantoeläinten kliiniset tieteet (Prodmed)
- Kumppanieläinten kliiniset tieteet (Sportfamed)
Campus Adamstuenissa on myös yliopistollinen eläinsairaala, joka koostuu seuraeläinklinikasta, hevosklinikasta ja tuotantoeläinklinikasta.
Eläinsairaala hoitaa sairaita eläimiä koko maasta ja liittyy läheisesti NMBU -eläinlääketieteellisen korkeakoulun tutkimus- ja koulutustoimintaan.
Norjan eläinlääkintäinstituutti on biolääketieteellinen tutkimuslaitos, joka jakaa tiloja Campus Adamstuenin eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Täällä sijaitsee myös Norjan eläinlääketieteellinen museo.
Campus Adamstuenin on määrä sulkea vuonna 2019, ja NMBU-eläinlääketieteellinen korkeakoulu ja yliopistollinen eläinsairaala muuttavat sitten uusimpiin eläinlääketieteellisiin tiloihin Campus Åsissa, mikä tarkoittaa, että kaikki kolme tiedekuntaa sijaitsevat vihdoin yhdessä paikassa . Norjan eläinlääkintälaitos muuttaa samaan aikaan Campus Åsiin.
Upouusi eläinlääketieteen tutkimus- ja opetusrakennus rakennetaan parhaillaan Campus Åsiin.
Eläinlääketieteellisellä tiedekunnalla on myös osasto Lounais-Norjassa: pienten märehtijöiden tutkimuksen osasto Høylandissa, Sandnes.
Ohjelmat
- MSc in Agroecology
- MSc in Animal Breeding and Genetics
- MSc in Applied Economics and Sustainability
- MSc in Feed Manufacturing Technology
- MSc in International Development Studies
- MSc in International Environmental Studies
- MSc in International Relations
- MSc in Plant Science
- MSc in Radioecology
- MSc in in Data Science
- MSc in in Ecology
- Master in Aquatic Food Production - Safety and Quality (AQFood)
- Msc in vesiviljely