
Yhteiskuntatieteiden maisteri kestävästä digitaalisesta elämästä, kestävistä yhteiskunnista ja digitalisaatiosta
Tampere, Suomi
KESTO
2 Years
KIELET
Englanti
TAHTI
Täysaikainen
HAKEMUKSEN MÄÄRÄAIKA
Hakemuksen jättämisen määräaika
AIKAISIN ALOITUSPÄIVÄ
Aug 2025
LUKUKAUSIMAKSUT
EUR 12 000 / per year *
OPISKELUMUOTO
Kampuksella
* EU: n ulkopuolisista / ETA-maista tuleville opiskelijoille lukuvuotta kohti, ja niillä on stipendijärjestelmä maksullisille opiskelijoille
Johdanto
Digitaalisen tulevaisuuden luominen kaikille
Sustainable Digital Life -ohjelman tavoitteena on tehdä digitaalisesta elämästä kestävämpää ja kaikkien ulottuvilla olevaa vaalimalla monimuotoisuutta ja yhdistämällä kriittistä ajattelua luovaan ajattelutapaan.
Digitaalinen teknologia on läpäissyt ja muovannut nykymaailmaa kaikilla elämänalueilla: viestinnässä, oppimisessa, leikkimisessä, luovuudessa, treffailussa, terapiassa.
Kestävän digitaalisen elämän (SDL) maisteriohjelma keskittyy digitaalisen elämämme tehostamiseen: meitä ympäröiviin digitaalisiin järjestelmiin sekä tapoihin käyttää, säädellä ja suunnitella niitä. Ohjelma tarjoaa ainutlaatuisen kurssisalkun yhteiskuntatieteiden, muotoilun ja median risteyksessä. Ohjelmassa koulutetaan monialaisia asiantuntijoita, jotka ymmärtävät digitaalista yhteiskuntaa kulttuurin ja etiikan näkökulmista sekä ymmärtävät digitaalisia järjestelmiä ja niiden tuotantoa.
Kestävän yhteiskunnan ja digitalisaation maisteriohjelma keskittyy tietoisuuteen digitaalisten kulttuurien monimuotoisuudesta. Maisteriohjelman suoritettuaan opiskelija ymmärtää digitaalisen median ja viestintätekniikan roolin tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskunnassa ja tunnistaa sen eettiset ja yhteiskunnalliset riskit. Ohjelma koostuu seuraavista akateemisesti itsenäisistä erikoisaloista, joilla on erilliset opintoprofiilit:
- Helppokäyttöisyys ja monimuotoisuus digitaalisissa palveluissa (ADDS)
- Kestävä digitaalinen elämä (SDL)
- Keinotekoinen älykkyys kestäville yhteiskunnille (AISS) (Erasmus Mundus -yhteinen maisteriohjelma)
Ohjelma
- Tavoitteena on kouluttaa luovia, analyyttisiä ja kriittisiä asiantuntijoita digitaalisessa mediassa sekä viestinnässä ja tietotekniikassa; asiantuntijoita, jotka pystyvät uudistamaan yhteiskuntaa visioimalla, suunnittelemalla ja arvioimalla digitaalisia palveluita, jotka ovat eettisesti kestäviä, kaikkien saavutettavia sekä sosiaalista ja kulttuurista monimuotoisuutta huomioivia.
- Keskity kestävään kehitykseen digitaalisten asioiden lisäksi myös oppimistapassa: varmistamme, että tulevilla asiantuntijoilla on sopeutuvia, kauaskantoisia ja muuntavia taitoja monilla eri aloilla.
- Erityistä huomiota kiinnittää esteettömyys: oppii ymmärtämään digitaalisten järjestelmien käyttäjien monimuotoisuutta ja käyttötapoja, arvioimaan olemassa olevien järjestelmien saavutettavuutta ja miten esteettömyys otetaan huomioon suunnittelussa.
- On aidosti monitieteinen: ohjelman opettajat edustavat eri akateemisia tieteenaloja.
- Ohjelman ydinkurssit sisältävät digitaalisen lukutaidon, palvelumuotoilun perusteet, kestävän suunnittelun, monipuolisen digitaalisen kulttuurin, saavutettavuuden ja pelillistämisen.
Vastuullisuus Tampere University
- Uskomme, että kestävän teknologian kehityksen edistäminen ja kouluttaminen on välttämätön lähestymistapa kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseksi.
- Yliopisto tunnustaa stipendin kirjoittajana, että kestävyys on perustaperuste välttämättömyydelle monille olennaisille systeemisille kokonaisuuksille.
- Kestävyys korostaa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten prosessien keskinäistä yhteyttä.
- Sustainable Digital Life keskittyy erityisesti digitaalisten ja sosiaalisten järjestelmien pitkän aikavälin rakennemuutoksen tutkimukseen sosiaalisen yhteenkuuluvuuden ja solidaarisuuden ylläpitämiseksi samalla, kun tunnustetaan tarve vähentää ympäristön ja resurssien kulutusta kestävälle tasolle.
- On monia kokonaisuuksia, joihin kestävyyden välttämättömyys liittyy: luonto, yhteiskunnat ja kulttuurit, ihmiskunta. Haluamme vaalia näiden moninaisuutta ja joustavuutta.
- Nykyaikaisen digitaalisen elämän huomioon ottaen kestävän kehityksen tavoittelussa on otettava huomioon eräät erilaiset viimeaikaiset kehityssuunnat ja trendit, kuten laskennan kasvava hiilijalanjälki, Internet-yritysten voiman lisääntyminen, teknologian kehityksen säätelyn haasteet, digitaalisen kulttuurin homogenisoituminen, ihmisten mieli. digitaalisen elämänsä hallinnan menettämisestä, tietoriippuvuudesta, lisääntyvästä yksinäisyydestä, eristäytymisestä ja radikalisoitumisesta tekniikan avulla.
- Nykyaikaisen digitaalisen elämän huomioon ottaen teknologian käyttäjien arkikäytäntöihin integroituva näkökulma vaatii kriittisiä taitoja teknologian lukutaitoina. Kestävän kehityksen näkökulmasta kyse on ekologisesta digitaalisesta lukutaidosta.
Pääsymaksut
Opetussuunnitelma
Opintojen sisältö
Kestävä Digital Life -ohjelma pyrkii tekemään digitaalisesta elämästä kestävämpää ja kaikkien ulottuvilla olevaa vaalimalla monimuotoisuutta ja yhdistämällä kriittistä ajattelua luovaan ajattelutapaan.
Tavoitteena on kouluttaa luovia, analyyttisiä ja kriittisiä digitaalisen median, viestinnän ja tietotekniikan asiantuntijoita, jotka pystyvät uudistamaan yhteiskuntaa suunnittelemalla, edistämällä ja arvioimalla digitaalisia palveluita, jotka ovat eettisesti kestäviä, kaikkien saavutettavia ja huomioivia sosiaalisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden. Opiskelija on tietoinen digitaalisten kulttuurien monimuotoisuudesta ja tunnistaa niiden arvopohjan vaihtelut. Hän ymmärtää digitaalisen median ja viestintätekniikan roolin nykypäivän ja tulevaisuuden yhteiskunnassa ja tunnistaa sen eettiset ja yhteiskunnalliset riskit.
Koulutus on projektipohjaista, sillä opiskelijat toteuttavat projekteja koko opintojensa ajan ja yhdistävät oppimisensa näihin projekteihin. Opiskelijat luovat portfolioita ja tunnistavat omia taitojaan opintojensa aikana. ohjelman ydinkurssit tarjoavat opiskelijoille palvelumuotoilun, kestävän suunnittelun, digitaalisen lukutaidon, monipuolisen digitaalisen kulttuurin, saavutettavuuden ja pelillistämisen perusteita. Opiskelijat opiskelevat yhteisiä peruskursseja sekä valinnaisia opintoja, joissa he voivat keskittyä johonkin teemaan. Opiskelija hankkii taitoja, joita tarvitaan sekä työelämässä että korkeakouluissa.
Ohjelma on aidosti monitieteinen; ohjelmien opettajat edustavat kahdeksaa eri alaa: ihmisen ja teknologian vuorovaikutus, mediakasvatus, äänitutkimus, teatteri- ja draamatutkimus, mediakulttuuri, informaatiotutkimus, pelitutkimus ja visuaalinen journalismi.
Tutkimusten rakenne
Kestävän digitaalisen elämän tutkimukset koostuvat seuraavista osista:
- Kestävän digitaalisen elämän syventävät opinnot (90 op) muodostavat tutkinnon ytimen. Niiden avulla opiskelijat saavat syvällisen teoreettisen, metodologisen ja käsitteellisen näkemyksen alasta. Opinnot sisältävät erilaisia monialaisia kursseja, projektityötä yhteistyökumppaneiden kanssa sekä pro gradu -tutkielman. Ohjelma hyödyntää projektipohjaista oppimista. Kahden vuoden aikana opiskelijat osallistuvat projektityökurssille ja toteuttavat tutkimus- ja innovaatioprojektia ryhmissä. Projektityö on integroitu pro gradu -tutkimukseen.
- Yhteisopinnot (7-12 op) keskittyvät yleiseen opintoihin suuntautumiseen ja henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun, kielten opiskeluun ja akateemiseen kirjoitustaitoon.
- Vapaavalintaiset opinnot (18-23 opintopistettä)
Apurahat ja rahoitus
Tampere University lukukausimaksu-stipendit
Tampere University lukukausimaksustipendi on ainutlaatuinen mahdollisuus, joka myönnetään rajatulle määrälle kunkin ohjelman parhaiten menestyneitä hakijoita.
Tampere University lukukausimaksustipendit kattavat 50 % ohjelman keston lukukausimaksuista.
Early bird -tarjous
Vaikka Tampere University stipendejä on saatavilla rajoitetulle määrälle hakijoita, Early Bird -tarjous on kaikkien maksullisten opiskelijoiden käytettävissä. Early bird -tarjous antaa 1500 € alennuksen ohjelman lukukausimaksusta ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Galleria
Uramahdollisuudet
Tavoitteena on kouluttaa opiskelijoita sekä olemassa oleviin ammatteihin että nouseviin tuleviin ammatteihin. Valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi suunnittelijoina, asiantuntijoina tai analyytikoina digitaalisen median, tieto- ja viestintäpalvelujen, erilaisissa digitalisaatioprojekteissa ja tekoälypalvelujen soveltamisessa.
Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet riippuvat myös opiskelijan erikoistumisesta. Opiskelija voi erikoistua eri moduuleilla sivuaineiden opiskelun lisäksi ja luoda siten ainutlaatuisia osaamisyhdistelmiä.
Kestävä digitaalinen elämä auttaa opiskelijoita liittymään työelämään osana opintojaan tekemällä yhteistyötä yritysten ja organisaatioiden kanssa. Opiskelijat tutustuvat joihinkin työnantajiin jo opintojensa aikana ja saavat mahdollisuuden toteuttaa projekteja oikeilta asiakkailta strategisilta yhteistyökumppaneiltamme.
Yhteistyö muiden osapuolten kanssa
Monitieteinen projektiyhteistyö
Monitieteisessä projektiyhteistyössä on mukana kolme kansainvälistä maisteriohjelmaa: Tampere University Human-Technology Interaction (HTI), Sustainable Societies and Digitalisation sekä Tampere University ammattikorkeakoulun Emerging Media (EM). Hankkeen aiheet tulevat strategisilta, pitkäaikaisilta kumppaneilta, jotka tarjoavat pahoja ongelmia, joita opiskelijat voivat tutkia. Pidämme tiimioppimista ja haastepohjaista oppimista tämän yhteistyön avaintekijöinä.
Sustainable Digital Life tekee strategista pitkäjänteistä yhteistyötä YLE:n (Suomen yleisradioyhtiö) kanssa. Työskentelemme yhdessä erilaisten yhteiskunnallisten aiheiden parissa tehdäksemme digitaalisista palveluista helpommin saavutettavia ja kestävämpiä kaikille. Käytännössä yhteistyötä tehdään opiskelijaprojekteissa.
Tutkimuksen painopiste
Tieteidenvälisyys: Yhteiskuntatieteet kohtaavat teknologian kehityksen; ongelman etsintä kohtaa ongelmanratkaisun.
Mahdollisuudet jatko-opintoihin
Kestävä digitaalinen elämä -ohjelmasta valmistuvat opiskelijat voivat hakea Tampere University tohtoriohjelmiin. Kestävän digitaalisen elämän valmistuneille on kaksi erityisen sopivaa tohtoriohjelmaa:
- Median, viestinnän ja esittävien taiteiden tohtoriohjelma (DPMCP)
- Ihmisten ja teknologioiden tohtoriohjelma (DPHAT)