Korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyn maisteri
Jyväskylän yliopisto, Suomi
KESTO
2 Years
KIELET
Englanti
TAHTI
Täysaikainen
HAKEMUKSEN MÄÄRÄAIKA
22 Jan 2025
AIKAISIN ALOITUSPÄIVÄ
Sep 2025
LUKUKAUSIMAKSUT
EUR 10 000 / per year
OPISKELUMUOTO
Kampuksella
Johdanto
Korkean suorituskyvyn laskennan maisteriohjelmassa yhdistyvät tietotekniikan ja tietojärjestelmien tuntemus sekä luonnontieteiden laskentamallien ja -menetelmien asiantuntemus. Valitsemalla tämän ohjelman opit kehittämään ja soveltamaan rinnakkaisia ja hajautettuja laskentamenetelmiä monitieteisiin ongelmiin. Opintojen kautta pystyt kehittämään ja toteuttamaan edistyneitä tiedonlouhinta- ja koneoppimismenetelmiä erityyppisille datalle. Lisäksi pystyt pysymään näiden teknologioiden nopean kehityksen tahdissa ja soveltamaan niitä suurten ja haastavien laskentaongelmien ratkaisemiseen.
Ohjelman tiedot
High-Performance Computing -maisteriohjelma on kaksivuotinen (120 op) kokopäiväinen englanninkielinen ohjelma. Sen tarjoavat yhdessä matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja tietotekniikan tiedekunta. Voit erikoistua joko tietojenkäsittelytieteeseen, kemiaan tai fysiikkaan.
Ohjelman läpinäkyvä teema on tietojenkäsittelytieteen taitojen yhdistäminen luonnontieteiden kiireellisiin ongelmiin. Monet ilmastonmuutokseen tai energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvät tieteelliset haasteet edellyttävät luonnontieteiden käsitteitä ja ymmärrystä – niin sanottuja ymmärtämisen ensimmäisiä periaatteita. Näiden periaatteiden ymmärtäminen ei kuitenkaan riitä: tarvitaan laskennallisten työkalujen käyttäjiä ratkaisemaan tehokkaasti numeerisia ongelmia, joita syntyy, kun näitä periaatteita sovelletaan tosielämän tilanteissa, kuten monimutkaisissa materiaaleissa, ilmakehässä tai biolääketieteen innovaatioissa.
Tähän maisteriohjelmaan voi hakea vuosittaisen kevään korkeakoulujen yhteishaussa tammikuussa. Jos sinut hyväksytään, opintosi alkavat syyskuussa. Valmistuttuasi saat diplomi-insinöörin tutkinnon.
Opiskelijan profiili
Haemme opiskelijoita, joilla on soveltuva korkeakoulututkinto ja riittävä englannin kielen taito.
Sopivia tutkinnon aloja ovat mm.
- Fysiikka, fysiikan tieteet, materiaalitieteet tai jokin muu fysiikkaan liittyvä ala
- Kemia, kemiantekniikka, molekyylitiede tai jokin muu kemiaan liittyvä ala
- Tietojenkäsittelytiede, tietotiede, tietokone- tai ohjelmistotekniikka, tietotekniikka, sovellettu matematiikka, tekoäly tai muu ala
Lisäksi kaikilla pääaineilla kaikilla hakijoilla tulee olla perustutkintotason taidot:
- Matematiikka: Laskeminen ja lineaarinen algebra
- Ohjelmointi: Tietorakenteet, algoritmit, ohjelmointi ja teoreettinen tai tekninen tietojenkäsittelytiede ja
- joko kemia (esim. fysikaalinen kemia tai laskennallinen kemia) tai fysiikka (esim. laskennallinen fysiikka, klassinen tai moderni fysiikka)
Jos olet hankkinut vaadittavat ohjelmoinnin, datan, matematiikan ja tietojenkäsittelyteorian taidot muodollisen tutkintokoulutuksesi ulkopuolelta, siitä on esitettävä asianmukaiset todisteet.
Galleria
Opiskelijoiden suosittelut
Pääsymaksut
Apurahat ja rahoitus
Tutustu lukukausimaksupolitiikkaamme ja käytettävissä oleviin stipendeihin (esim. Suomi-stipendi ja JYU:n lukukausimaksustipendi) opiskella Jyväskylän yliopiston kansainvälisissä maisteriohjelmissa.
Lukukausimaksupolitiikka
Jyväskylän yliopisto perii lukukausimaksuja EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta englanninkielisissä maisteriohjelmissa. Käytössä on stipendiohjelma sellaisten opiskelijoiden tukemiseksi, jotka ovat velvollisia maksamaan lukukausimaksuja.
Huomaa, että lukukausimaksut koskevat vain englanninkielisiä maisteriohjelmia. Lukukausimaksua ei peritä:
- opiskelijavaihto-ohjelmat (kansalaisuudestasi riippumatta),
- Suomeksi tai ruotsiksi opetetut kandidaatti- ja maisteriohjelmat tai
- tohtoriohjelmia.
Et myöskään ole velvollinen maksamaan lukukausimaksua, jos olet
- olet aloittanut opinnot yhdessä englanninkielisistä maisteriohjelmistamme ennen 1.8.2017,
- olet EU/ETA-maan tai Sveitsin kansalainen,
- sinulla on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa tyyppi A (myönnetty muuhun tarkoitukseen kuin opiskeluun ), P, P-EU, EU Blue Card, SEU-sopimus50 artikla = Oleskeluoikeus peruuttamissopimuksen tai P SEU-sopimus 50 artikla = Erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus (Brexit-oleskeluluvat) tai oleskelukortti Suomessa asuvalle EU-kansalaisen perheenjäsenelle.
Lisätietoja on lukukausimaksuja koskevissa usein kysytyissä kysymyksissämme.
Opetussuunnitelma
Tietoa korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyn maisteriohjelman tutkintorakenteesta
Ohjelma edellyttää 120 opintopisteen suorittamista kahdessa vuodessa pakollisilla ydinopinnoista ja profilointiopinnoista valinnaisina. Opintoihin sisältyy pakollinen tietojenkäsittelyoppi kemian tai fysiikan opintojen lisäksi opiskelijan erikoistumisesta riippuen.
Pakollisia opintoja ovat hajautettu ja rinnakkaislaskenta, GPU-ohjelmointi, kvanttialgoritmit, ohjelmistokehitys, tiedon louhinta ja koneoppiminen. Lisäksi ohjelmaan kuuluu syventäviä profilointiopintoja valitun erikoisalan mukaan, kuten hiukkasfysiikka, kondensoituneen aineen fysiikka, kvanttimekaniikka, laskennallinen kemia tai laskennallinen biofysiikka. Lisäksi ohjelmaan kuuluu kieli-, viestintä- ja työelämätaitojen kursseja.
Opiskelijat voivat myös vapaasti valita valinnaisia kursseja eri puolilla yliopistoa kurssikohtaisin edellytyksin. Valinnaisia kursseja ovat Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksen (Movi) tarjoamat erilaiset valmistelevat tai syventävät kielikurssit, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun (JSBE) Business Studies -moduuli ja Creating Careers -luentosarja. mainita muutama esimerkki.
Ohjelman Tutkimus ja koulutus -moduuli sisältää opinnäytetyöseminaarin, opinnäytetyön ja ammattikoulutuksen.
Uramahdollisuudet
Tässä ohjelmassa koulutamme monialaisia asiantuntijoita, jotka kykenevät toimimaan, ratkaisemaan ongelmia ja oppimaan uusia taitoja vaativia laskennallisia tutkimus- ja kehitystehtäviä vaativassa tutkimus- ja kehitystyössä. Sinusta tulee asiantuntija, joka on taitava ohjaamaan HPC:n käyttöönottoa ja tiedon siirtoa teollisuudessa ja korkeakouluissa eri strategisilla aloilla, mikä antaa olennaisen panoksen teollisuuden ja korkeakoulujen yhteiseen T&K-toimintaan.
Valmistuneiden opiskelijoiden mahdollisia työnimikkeitä ovat tietojenkäsittelytieteilijä, datatieteilijä, dataanalyytikko, ohjelmistoinsinööri ja laskennallinen kemisti/fyysikko.
Lisäksi pehmeät taidot, kuten vastuullisuus, ammattitaito, etiikka, resurssiviisaus, tavoitteellisuus ja tiimityö ovat osa jokaisen valmistuneen työkalupakkia.