Teatteripedagogian maisteri
Helsinki, Suomi
KESTO
2 Years
KIELET
Englanti, Suomalainen, Ruotsin kieli
TAHTI
Täysaikainen
HAKEMUKSEN MÄÄRÄAIKA
Hakemuksen jättämisen määräaika
AIKAISIN ALOITUSPÄIVÄ
Pyydä aikaisinta alkamispäivää
LUKUKAUSIMAKSUT
Pyydä lukukausimaksuja
OPISKELUMUOTO
Kampuksella
* Vuosittainen lukukausimaksu opiskelijoille, jotka opiskelevat englanniksi ja jotka eivät ole EU:n, ETA:n tai Sveitsin kansalaisia. Ohjelma on saatavilla myös ruotsiksi.
Johdanto
Ohjelmassamme yhdistyvät kriittinen ajattelu, taiteellis-pedagogiset käytännöt ja taiteen monipuolisten merkityksien tutkiminen.
Miksi opiskella täällä?
Teatteripedagogian maisteriohjelman opiskelijat pohdiskelevat ja kehittävät esittävän taiteen käytäntöjä ja pedagogiikkaa avoimessa, dialogihenkisessä yhteisössä. Saat tukea kriittiseen, innovatiiviseen ajatteluun, monitieteiseen vuorovaikutukseen, monitaiteelliseen yhteistyöhön ja kokeellisen asenteen omaksumiseen. Ohjelman perustana ovat opiskelijoiden henkilökohtaiset kokemukset ja havainnot, jotka tuodaan avoimeen dialogiin muiden opiskelijoiden, opettajien ja taidepedagogian akateemisen alan kanssa.
Opiskelijoiden päiväohjelmat saavat lopullisen muotonsa vuorovaikutuksessa kunkin opiskelijan, ryhmän, koulutusohjelman ja opettajien kanssa. Ohjelma tarjoaa turvallisen kontekstin tutkivalle oppimiselle. Ohjelmasta valmistuneet työskentelevät erilaisissa esittävän taiteen ja pedagogiikan alan tehtävissä.
Tietoja opinnoista
Teatteripedagogian maisteriohjelmassa taidepedagogiikka nähdään taiteellisen toiminnan muotona, jossa pedagogiset kysymykset ovat jatkuvasti esillä. Taidepedagogian kontekstissa taide, performanssi ja opetus nähdään kohtaamisina, joissa esteettiset, eettiset ja poliittiset ilmiöt kietoutuvat toisiinsa.
Taidepedagogiikka on akateeminen tieteenala, joka tutkii taidepedagogiikkaa ja kehittää sen filosofisia ja teoreettisia perusteita edelleen. Maisteriohjelmassa esittävän taiteen ja taidepedagogian käytännöt ja teoriat hedelmöittävät toisiaan ja synnyttävät muutosta monella tasolla. Tämä prosessi johtaa käytännölliseen, kokemukselliseen, reflektiiviseen, yhteisölliseen tai sosiaaliseen muutokseen kohti sosiaalisesti tietoista taiteellis-pedagogista käytäntöä. Esteettiset, eettiset ja poliittiset ilmiöt liittyvät ohjelmassa toisiinsa.
Ohjelma koostuu taiteiden syventävistä opinnoista, taidepedagogian teorian ja käytäntöjen opinnoista, tutkimusopinnoista, opetuskäytännöistä, kansainvälisestä vuorovaikutuksesta ja vapaasti valittavista opinnoista, jotka tukevat opiskelijan taidepedagogi-identiteetin kehittymistä.
Opiskelijoita kannustetaan ottamaan riskejä, tekemään rohkeita valintoja ja etsimään uusia ratkaisuja ohjelman opetussuunnitelman puitteissa. Maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa ennakkoluulottomia taidepedagogien ammattilaisia, jotka ovat löytäneet oman äänensä, omaavat yhteistyötaidot ja tiedostavat vastuunsa.
Tanssipedagogian ja teatteripedagogiikan maisteriohjelmien tutkintovaatimuksiin sisältyy opettajan pedagogiset opinnot (60 op). Tampereen yliopisto vastaa pedagogiikan opintokokonaisuudesta kokonaisuudessaan.
Opetusmenetelmät
Opinnot perustuvat pakolliseen läsnäoloon, sitoutumiseen ja vuorovaikutukseen. Ohjelmassa käytetään monipuolisia ja jatkuvasti kehittyviä opetusmenetelmiä. Kurssit järjestetään työpajoina, ryhmäprojekteina, luennoin ja seminaareina sekä itsenäisinä oppimistehtävinä. Suurin osa opetuksesta tapahtuu arkisin klo 9.00-17.00.
yhteistyötä
Teatteripedagogian ja tanssipedagogian maisteriohjelmat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Noin puolet opinnoista järjestetään yhteistyössä, ja ohjelmien opettajat muodostavat yhteisen kollegion, joka toimii päättävänä elimenä ohjelmien pedagogisten ohjeiden ja opetussuunnitelmien osalta. Tärkeimmät yhteistyökumppanit opetuksen järjestämisessä ovat yliopiston musiikkikasvatuksen laitos ja CERADA (Center for Educational Research and Academic Development in the Arts) sekä Aalto-yliopiston taiteen laitos. Kansainvälisiä kumppaneitamme ovat Oslon National Academy of the Arts, Saame Ammattikorkeakoulu, University of the Arts Utrecht, University of the Arts Berlin ja Kadir Has University Istanbul.
Opetuskäytännöt voidaan toteuttaa joko kotimaisena tai kansainvälisenä yhteistyönä.
opettajat
Teatteripedagogian maisteriohjelman opettajat ovat edustamansa taiteellisen alan sekä taidepedagogian asiantuntijoita. Heillä on monipuolinen ammatillinen tausta ja vahva tutkimuksellinen suuntautuminen taidepedagogiikkaan. Pysyvän opetushenkilöstön lisäksi ohjelmaan tulee säännöllisesti asiantuntijoita vieraileviksi opettajiksi.
Ihanteelliset opiskelijat
Teatteripedagogiikan maisteriohjelma on tarkoitettu henkilöille, joilla on teatterialan kandidaatin tutkinto tai vastaava teatterialan yliopistokoulutuksesta hankittu ammatillinen osaaminen (min. 60 op) ja taiteellinen osaaminen. Ohjelma tuo opiskelijoiden aiemmat kokemukset ja käsitykset avoimeen vuoropuheluun muiden opiskelijoiden, opettajien ja taidepedagogiikan kentän kanssa.
Ohjelman tulos
Maisterintutkinnon tavoitteena on, että opiskelijat tiedostavat ammatilliseen toimintaansa vaikuttavat arvot, asenteet, perinteet ja ajatusmallit. Hän tunnistaa ja ymmärtää taiteen opettamiseen liittyvän erityisen vastuun. Hän tietää ja osaa kyseenalaistaa taiteellis-pedagogiseen toimintaan vaikuttavat normit ja valtarakenteet. Opiskelija näkee kuvataideopettajan ammatillisen kehittymisen jatkuvana prosessina, joka vaatii kriittistä ja reflektointia. Hän osaa suunnitella, ilmaista ja arvioida taidekasvatuksen perusteita, tavoitteita ja toimintatapoja. Opiskelija osaa hahmottaa ja selittää oman työnsä merkitykset ja tarkoitukset.
Uramahdollisuudet
Ohjelmasta valmistuneet työskentelevät useilla esittävän taiteen ja taidekasvatuksen aloilla, kuten taiteen perusopetuksessa, aikuiskoulutuksessa, peruskouluissa, lukioissa ja lukioissa sekä ammatillisessa koulutuksessa sekä erilaisissa taiteellisissa, pedagogisissa ja yhteisöllisissä konteksteissa ja projekteissa. Ohjelma antaa pedagogisen pätevyyden kaikille koulutusasteille ja luo pohjan tohtoriopinnoille.
Opetussuunnitelma
Opetussuunnitelmassa korostetaan:
- Vuorovaikutukseen ja dialogiin liittyvät taidot
- Kriittisen ajattelun taidot
- Ammatillisessa taiteellis-pedagogisessa toiminnassa vaadittavat tiedot ja taidot
- Arvoihin ja etiikkaan liittyvät tiedot ja taidot
- Taidot toteuttaa kokonaisvaltaisia käytäntöjä taiteessa ja pedagogiikassa.
Pääsymaksut
Apurahat ja rahoitus
Vieraile yliopiston verkkosivuilla saadaksesi lisätietoja.