Pavol Jozef Safarik University Faculty of Arts

Esittely

Lue virallinen kuvaus

Meistä

Psykologian laitoksella on akkreditointi psykologian ja jatko-opintojen alalla (psykologian ja kandidaatin tutkinto) myös psykologian ja jatko-opintojen alalla sekä psykologian että työn psykologian alalla. Koulutusalueella pääpaino on tulevien ammatillisten psykologien laadukkaassa valmistelussa, jotka voisivat pelata osuutensa psykologisessa tutkimuksessa ja monissa klassisissa psykologisissa asioissa, kuten neuvonnassa, koulun psykologiassa, kliinisessä käytännössä ja rekrytoinnissa, valinnassa, motivaatiossa118050_Pavolpic3.JPG

Kuva: Tomáš Hrivňák

Laitoksen historia

Vuonna 1968 psykologian opiskelu toteutui UPJŠ: ssä. Se oli tärkeä tapahtuma UPJŠ: n, kaupungin ja alueen kannalta sekä Slovakian tilanteen ja psykologian jatkokehityksen kannalta. Ymmärtääksemme, kuinka tärkeää on avata psykologian opiskelu UPJŠ: ssä, on huomattava, että tuolloin psykologian opiskeleminen Tšekkoslovakiassa oli mahdollista vain neljässä yliopistossa, joista kolme oli Tsekissä. Vuoteen 1968 asti oli mahdollista opiskella psykologiaa Slovakiassa vain Bratislavan Comenius-yliopistossa.

Tärkeä rooli psykologian laitoksen muodostamisessa oli tilanteessa Kosicessa, joka oli tärkeä psyykkisten työpaikkojen keskus. Työpaikat kaikilla psyykkisten palvelujen käytännön aloilla käytännössä toimivat täällä. Vuonna 1959 perustettiin alueellinen psykologinen ja opetusklinikka ja urakehityskeskus prof. PhDr. J. Hvozdík, DrSc. Muutama vuosi myöhemmin perustettiin alueellinen avioliitto ja avioliitto. Myös kliininen psykologia toimi hyvin Kosicessa merkittävin edustajaliitto professori Mgr. A. Stančák, CSc, joka oli tuolloin myös apulaisprofessori lääketieteellisessä tiedekunnassa UPJŠ. Työn psykologian työpaikka rakennettiin VSŽ: hen, joka valmistumisen jälkeen 1970-luvun alussa tuli yksi tämän alan tärkeimmistä osastoista Slovakiassa ja entisessä Tšekkoslovakiassa.118051_PavolPic.JPG

Kuva: Tomáš Hrivňák

UPJŠ: stä avattuaan hänestä tuli Prešovin taiteiden tiedekunta psykologian opiskelijana. Kosice'lle asetettujen olosuhteiden raskaus johti siihen, että perustaja prof. PhDr. J. Hvozdík, DrSc. Kosicesta tuli psykologian osaston ja kaupungin paikka, jossa psykologian tutkimus suoritettiin. Ongelmat toisen kaupungin opiskelun varmistamisessa olivat taustalla kasvavilla pyrkimyksillä siirtää psykologian laitos ja koko psykologian tutkimus Prešoviin. Monivuotisen prosessin huipentuma oli osaston siirtäminen vuonna 1984. Laitoksen johto siirtyi vuonna 1984 assosiatiivisen professorin tohtoriksi. L. Fábryová, CSc, myöhemmin vuonna 1989 assosiatiivinen professori PhDr. V. Kubáni, CSc. Vuonna 1990 assosiatiivinen professori PhDr. J. Frejenčík, CSc. tuli psykologian osaston johtaja. Sosiaalipoliittiset muutokset vuoden 1989 jälkeen saivat psykologian osaston ja psykologian tutkimuksen paluun Kosicelle. Tämä tapahtui vuonna 1991. Assosiaatio-professorin PhDr. J. Ferjenčík, CSc, osastopäällikkönä oli hallintoneuvoston professori PhDr. M. Mesárošová, CSc, ja myöhemmin assosiatiivinen professori PhDr. Š. Vendel, CSc.

1. tammikuuta 1997 tuli Prešovin yliopistoon UPJŠ: n tiedekunnista, jotka toimivat Prešovissa. Psykologian laitos, osana Taiteiden tiedekuntaa, tuli sitten osa Prešovin yliopistoa.

Entisen UPJŠ: n jakamisen jälkeen pidettiin ensisijaisesti uusien ehtojen luomista yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla. Saatuaan akkreditoinnin kaikissa kolmessa luokassa (kandidaatti, maisteri, tohtori) ja tiettyjen järjestelyjen jälkeen vuonna 2005 avattiin psykologian tutkimus uuteen perustettuun Filologian ja yhteiskuntatieteiden instituuttiin UPJŠ (taiteen tiedekunnan edeltäjä). Tuolloin (syksyllä 2005) perustettiin psykologian laitos, joka yhdistää työpaikan psykologian tutkimiseen. Tammikuun 1. päivänä 2007 siitä tuli uusi tiedekunnan yksikkö UPJŠ.

Perustamisestaan lähtien psykologian laitos sitoutui psykologian tutkimuksen perinteeseen UPJŠ: ssä Košicessä vuosina 1968-1996. Siinä otetaan huomioon se, että koko ajan se oli tutkimus UPJŠ: n taiteiden tiedekunnassa Prešovissa ratkaisuna, josta tuli Prešovin yliopiston tiedekunta. Kiitos sen koko psykologian opiskelun historiasta ja alkuperäisen UPJŠ: n psykologian laitoksesta, osa myös nykyistä Prešovin yliopiston taiteiden tiedekunnan psykologian instituuttia.

117587_5.jpg

Sijainnit

Košice

Osoite
Moyzesova 9, 040 59 Košice,
201 on the first floor

Košice, Košicen alue, Slovakia

Keystone-stipendi

Tutustu stipendimme suomiin mahdollisuuksiin